Willem Beukema Cardioloog

WILLEM BEUKEMA

Op 9 oktober 2002 ontmoette ik hem voor het eerst. De dag erna zou hij in mijn hart gaan ableren. Met een ingewikkelde cathedermethode wilde deze cardioloog littekens aanbrengen op de plaats waar de longvenen in de linkerboezem naar binnen komen. In vakjargon: de longaders moesten elektrisch geïsoleerd worden.
Het uiteindelijke resultaat : mijn hartritmestoornissen moesten er door afnemen en het liefst helemaal verdwijnen.
De naam van de cardioloog : Willem Beukema. Plaats van handeling : het ziekenhuis Weezenlanden in Zwolle, onderdeel van de Isala Klinieken.

Dr. Willem Beukema was de eerste cardioloog in Nederland die deze voor die tijd nieuwe operatietechniek toepaste. Bedacht en ontwikkeld door de Italiaanse professor Carlo Pappone in het Universiteitsziekenhuis in Milaan. Met behulp van computertechnieken uit de ruimte- en de luchtvaart en gecombineerd met de bestaande röntgentechnolgie, zo meldde RTV Oost in januari 2003, bouwden ze op beeldschermen je linkerboezem driedimensionnaal na. En daarna ging Willem Beukema aan de slag.
In januari en februari 2003 en in februari 2008 kropen de catheders via Willems handen opnieuw in mijn hart en verrichtten daar nogmaals het nodige reparatiewerk. Helemaal goed gekomen is het helaas (nog steeds) niet.

De film van toen en de realiteit van nu spelen zich de afgelopen maanden weer intensief voor mijn ogen af.

In de eerste plaats door het overlijden van Willem Beukema zelf op 1 december 2011. Hij mocht slechts 56 jaar worden. Veel te jong en onrechtvaardig om zo jong dit aardse bestaan te moeten verlaten. Een fantastisch mens, buitengewoon geliefd bij zijn collega’s, medewerkers en bovenal zijn patiënten. Isala verloor daarmee een icoon van de cardiologie in Nederland.

In de tweede plaats door het initiatief van de cardioloog dr. Lukas Dekker (@cardioloogLukas) die op 27 februari Ad Langendonk (@hartpatientAd) in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven gaat ableren en het hele ablatieproces op Twitter gaat en laat begeleiden voor geïnteresseerden.
Op 12 januari werd het op Twitter en via andere media wereldkundig gemaakt. Een prima initiatief om zo de social media in te schakelen om informatie en vooral veel vragen te beantwoorden van patiënten en direct betrokkenen (er zijn 300.000 mensen met hartritmestoornissen in ons land). Op deze manier helpt en informeert de internettechnologie de mensheid opnieuw meer en beter dan ooit.

De derde reden is dat ik zelf afgelopen vrijdag te horen kreeg dat ik in februari opnieuw geableerd ga worden in Zwolle. Voor de vierde keer. Een allerlaatste kans om toch zoveel mogelijk verlost te worden van het boezemfibrilleren en boezemflutteren. Ik hoop op het beste en zal in dankbaarheid denken aan Willem Beukema. Want ik ben er nog………

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Willem Beukema Cardioloog

 1. Jelte de Vries says:

  Beste Henk,

  Heb met aandacht je artikel over DR. Beukema gelezen.
  Ook ik had last van hevige ritmestoornissen en ben in 2003 in de Isalakliniek beland,na meerder ziekenhuizen afgelopen te hebben,o.a Leeuwarden en Groningen. Ook Dr. Beukema werd mijn cardioloog,een geweldige en aardige dokter. Mede op zijn advies heb ik in 2006 een Maze-operatie ondergaan,die Dr. Sie heeft uitgevoerd. Ik ben Beukema tot op de dag van vandaag dankbaar voor de keuze die we toen gemaakt hebben. Ik had inmiddels ook vier keer een ablatie via de lies ondergaan,maar steeds keerden de ritmestoornissen terug. Na de operatie in november 2006 heeft het bij mij driekwart jaar geduurd voordat de ritmestoornissen geheel verdwenen waren. Ik heb nadien nog twee keer een cardioversie gehad nadat ik weer last kreeg. Na deze schokken was het gelijk weer goed. Inmiddels ben ik sinds 2010 klachtenvrij. Na 2008 ben ik voor de controles weer naar Leeuwarden gegaan bij Dr Aardema _Veenstra,die overigens de opleiding ook in de Isala kliniek heeft genoten. Doordat ik niet meer naar Zwolle hoefde was de schok dan ook groot om te lezen dat Dhr. Beukema is overleden. Ik was eigenlijk benieuwd hoe het met hem ging omdat ik wist dat hij toen al ziek was. Door te sneupen op het web kwam ik op uw site terecht. Ik hoop voor u dat de komende operatie gaat slagen om zo van die vervelende kwaal af te komen,en wens u veel sterkte.

  Met vriendelijke groeten,

  Jelte de Vries
  Sexbierum ( Friesland)

 2. Stefania says:

  Hallo,

  Ik lees nu voor het eerst dat Dr. Beukema alweer bijna 3 jaar geleden is overleden. Ik heb in 1996 een hartstilstand gehad (ik was toen 26) en Dr. Beukema heeft toen in datzelfde jaar mijn eerste pacemaker bij mij geimplanteerd. Hij heeft altijd veel indruk achtergelaten bij mij op postieve wijze. Ik krijg tranen in mijn ogen, dat deze kundige maar ook zo terecht geliefde man maar 56 jaar heeft mogen worden. Ik had hem de 100 gegunt. Ik neem aan dat u intussen al de operatie heeft gehad en ik hoop dat het de laatste was en dat alles is goed gegaan. Kan nog steeds niet geloven dat onze cardioloog er niet meer is.

  • henktenoever says:

   Beste Rob of Stef,
   Ik kan uit de reactie niet de juiste naam afleiden. Maar dank voor uw reactie. U hebt daarmee geen woord teveel gezegd over dr. Willem Beukema. Een icoon voor de cardiologie in Zwolle en inderdaad veel en veel te vroeg en te jong overleden. Met mij gaat het na de his-ablatie gelukkig goed.
   Henk ten Oever

   • Stefania says:

    Hallo, ik ben Stefania (afgekort tot Stef).
    Gelukkig gaat het nu ook goed met u. Ikzelf krijg volgend jaar alweer mijn derde pacemaker en ik vind het nog steeds jammer dat dhr. Beukema dit niet meer kan doen. Wij zijn net in Apeldoorn komen wonen en we moeten gaan uitzoeken welke cardioloog ik zou willen, wat best lastig is. In 2007 ben ik geopereerd door een toparts in Beverwijk en het liefst zou ik deze over laten komen naar Apeldoorn maar ik geloof niet dat dit mogelijk is.
    Maar goed, we komen er wel gelukkig.

    Groetjes Stefania

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>