Harry Muskee

Drenthe en Nederland zijn een uniek musicus armer. Met het overlijden van Harry Muskee (Cuby van the Blizzards) op 26 september 2011 is een bijzonder mens uit dit aardse leven vertrokken. Zijn onderscheidende bluesmuziek doorbrak de rimpeling van alledag, zorgde voor toegevoegde waarde aan het leven.
Ik herinner me nog steeds heel goed die zaterdagochtend in 1966 dat klasgenoot Simon Veenstra met de elpee Desolation het leslokaal binnenkwam en de handvaardigheidleraar zo aardig was om een pick-up te halen. Opeens klonkThings I remember uit de boxen. Daarna Hobo Blues, Just For Fun, I’m in love en het schitterend vertolkte Gin House Blues.
Was dat muziek van Nederlandse bodem? Sterker, het bleek zelfs van mijn eigen geboortegrond Drenthe afkomstig te zijn: Cuby and the Blizzards. Aangevoerd door de prachtig schurende en stuwende bluesstem van Harry. Gelardeerd met de virtueuze gitaarsolo’s van Eelco Gelling.
En of dat nog niet genoeg was kwam een jaar later Groeten uit Grollo. Het hartverscheurende ‘Somebody will know someday’ is tot op de dag van vandaag voor mij persoonlijk het allermooiste nummer dat ik ooit gehoord heb. Het raakt je ziel, het verscheurt je hart en ontroert je lijf.
Op 17 maart 1990 presenteerde ik bij Radio Drenthe een twee uur durend programma over en met Harry Muskee. Omdat hij 25 jaar in het vak zat.
Een programma waarin hij na jaren zijn oude muzikale vriend en de fantastische gitarist Eelco Gelling weer zag. Een programma waarin ‘good old Harry’ uit ‘Just for fun’ van Desolation, de oude en toen nog vitale kroegbaas Harm Hofsteenge uit Grolloo, live aanwezig was en hem toesprak. Het was een radiomoment waarbij Harry weer eens met Eddy Boyd kon spreken. En hij ontving van de gemeente Assen eindelijk de onderscheiding die hij verdiende: de erepenning van de stad.
Nadien heeft deze Drentse blueslegende gelukkig de aandacht gekregen op het podium van de Nederlandse muziek die hij (en zijn band) verdiende.
Harry Muskee een groots musicus en alleraardigst mens.

Groeten uit Grollo : Cuby and the Blizzards

 

Desolation Cuby and the Blizzards

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>